Llenguatge musical
Teoria musical: el llenguatge musical
La música representa un llenguatge en si, però un llenguatge diferent, el llenguatge dels sons.
El llenguatge musical té el seu propi alfabet (notes i símbols) i el seu propi estil d’escriptura (el pentagrama).
A les classes de llenguatge musical o teoria musical de la nostra escola de música L’Estudi de Música a Tarragona oferim als alumnes els coneixements necessaris per entendre el llenguatge musical, la lectura i la base teòrica que dóna suport a la música.
Els infants i el llenguatge musical
La importància del llenguatge musical en edats primerenques
La introducció del llenguatge musical a l’etapa infantil facilita el desenvolupament de la ment creativa, analítica i la comunicació.
La música és un bon mitjà perquè l’infant vagi experimentant el descobriment de coses noves, aprendre de forma estructurada però divertida i donar els primers passos en el pensament creatiu.
La música, el ritme, els primers contactes amb els instruments musicals són totes activitats divertides que permeten a l’infant treballar tant les seves àrees cognitives com motors, creatives i socials.
Introduir les activitats educatives musicals a primerenca edat té els avantatges de fomentar la relació afectiva, esperit creatiu, acostumar a l’infant a la presència de grup i la sensació de pertànyer a un grup social, millora la coordinació, millora l’escolta activa i analítica, el control de la veu, la comunicació tant verbal com no verbal (expressió corporal).
La música ha de ser introduïda a la més primerenca edat possible, tenint diversos estudis que confirmen que la música activa i, per tant, ajuda al desenvolupament dels dos hemisferis cerebrals (associats al pensament analític i creatiu respectivament).
Desenvolupar el sentit del ritme té també els seus avantatges fisiològics no només psicològics. El ritme ajuda a desenvolupar les habilitats psicomotrius, coordinació i equilibri.
Altres efectes de les activitats escolars musicals en grup són l’augment de
l’autoestima i la iniciació en activitats socials amb nens d’edats similars.
Les etapes de l’educació musical inclouen:
- Aprendre a reconèixer i conèixer la música, conèixer els instruments musicals.
- Aprendre a utilitzar els coneixements adquirits
- Aprendre a compartir, ser part del grup i col·laborar
- Aprendre a formar una personalitat musical pròpia (creativitat)
Començant per l’escolta i imitació, l’educació musical infantil ajuda el nen a desenvolupar-se com a músic i persona. Tan sols amb aquests aspectes bàsics ja estem facilitant el desenvolupament de la seva capacitat auditiva, capacitat cognitiva, l’ús de la memòria, la concentració, habilitats de comunicació i creativitat.